Bundestag hitno usvojio nove antikovid mere

Donji dom nemačkog parlamenta Bundestag juče je odobrio uvođenje novih mera za suzbijanje rekordnog porasta broja inficiranih koronavirusom, nakon što je direktor nemačke agencije za kontrolu bolesti upozorio da bi se zemlja mogla suočiti sa “zaista užasnim Božićem”.

Mere su u Bundestagu usvojene većinom glasova socijaldemokrata, Zelenih i liberalnih demokrata, prenosi agencija Asošiejted pres, uz podsećanje da ove tri stranke trenutno pregovaraju o formiranju nove nemačke vlade.

Uvođenje novih mera sada treba da odobri još i gornji dom nemačkog parlamenta Bundesrat, a jedna od tih mera je i obaveza zaposlenih da dokažu da su vakcinisani, oporavljeni od infekcije ili da su bili negativni na testu na virus, kako bi mogli da pristupe svom radnom mestu.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti “Institut Robert Koh” je prijavila 65.371 novi slučaj zaražavanja na dnevnom nivou, čime je oboren prethodni 24-časovni rekord i nastavljen uzlazni trend na koji stručnjaci upozoravaju već nedeljama unazad.

– Trenutno idemo ka ozbiljnoj vanrednoj situaciji. Imaćemo zaista užasan Božić ako sada ne preduzmemo kontramere – rekao je Lotar Viler, direktor Instituta Robert Koh tokom onlajn debate i poručio da Nemačka treba da poveća stopu vakcinacije sa sadašnjih 67,7 posto na znatno iznad 75 procenata.

Budući da neke nemačke oblasti imaju stopu vakcinacije koja je tek oko 57,6 procenata, Viler je pozvao na zatvaranje klubova i barova, obustavu velikih događaja i ograničavanje pristupa nevakcinisanima mnogim delovima javnog života. On je upozorio da se bolnice širom Nemačke bore da pronađu krevete za pacijente inficirane korona virusom, ali i za one sa drugim bolestima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор