Nemačka nastavlja sa merama, u Srbiji nove mere od vikenda

Nemačka kancelarka Angela Merkel postigla je dogovor sa liderima saveznih država o produženju restriktivnih zdravstvenih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa do 10. januara, prenosi agencija Asošiejted pres.

U Nemačkoj je trenutno na snazi zabrana rada restorana, kafića i teretana, a restrikcije su uvedene i po pitanju ličnih kontakata. Iako je odlučeno da će važenje ovih mera biti produženo do 10. januara, dogovoreno je i da će tokom Bozića neke od njih ipak biti ublažene.

Prema rečima kancelarke Merkel, Nemačka je još uvek veoma daleko od svog cilja, a to je da se broj zaraženih na 100.000 stanovnika smanji na najviše 50. Ona je izrazila poverenje u postupak procene vakcina radi izdavanja dozvole za upotrebu, koji vodi Evropska agencija za lekove, a koja je saopštila da će 29. decembra razmotriti prijavu podnetu od strane kompanija Fajzer i BioNTek, čija je vakcina juče već dobila dozvolu za upotrebu u Velikoj Britaniji.

Vlada Srbije na predlogu Kriznog štaba danas usvaja novu Uredbu o merama za sprečavanje zarazne bolesti kovid 19, čije će mere, zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji, stupiti na snagu već dan nakon objavljivanja, piše Blic.

Novim merama će se, radnim danima od 4. do 15. decembra, ograničiti radno vreme objekata na period od 05:00 do 17:00 časova, a u pitanju su trgovinske i druge radnje i prodajna mesta, restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi, tržni centri, pijace, kladionice, igraonice, kozmetički, frizerski saloni i saloni lepote, pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije, kao i fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri i bazeni.

Međutim, ovo ograničenje se neće odnositi na apoteke van tržnih centara, benzinske pumpe i trgovinske, ugostiteljske i druge objekte koji vrše dostavu hrane, a koji će moći da rade i van ovako definisanog radnog vremena, kao i subotom i nedeljom.

Takođe, prodavnice prehrambenih proizvoda će moći da rade do 21 časa, kao i subotom i nedeljom; i pozorišta, bioskopi, muzeji i galerije će moći da rade i subotom i nedeljom; pijace će raditi i subotom i nedeljom od 06:00 do 15:00 časova; kao i fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri i bazeni kada se koriste za trening i pripremu takmičarskih sportova. Svi drugi objekti, kao što su obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke radnje, tehnički pregledi i servisi, u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontak ograničenog trajanja, moći će da rade i subotom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор