U maju počinju da rade tržni centri, restorani, vrtići, gradski prevoz

Na zajedničkoj sednici predstavnika države, sindikata i lekara održanoj juče u Vladi Srbije doneta je odluka o postepenom popuštanju bezbednosnih mera tokom maja, a svi protokoli biće jasno definisani na narednom sastanku u četvrtak.

Prema rečima jedne od učesnica sednice, predsednice Odbora za predškolsku delatnost sindikata „Nezavisnost“ Suzane Lazarević, vrtići će početi sa radom 11. maja, s tim što će jaslene grupe dece najverovatnije krenuti kasnije. Na sastanku su dogovarene mere i protokoli, rekla je ona, a direktori će dobiti jasna uputstva po kojima će morati da se odvija rad, prenosi agencija Tanjug.

Dr Branislav Tiodorović je najavio da će od 4. maja početi da radi gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a u Beogradu i Nišu od 8. maja, ali bez uključivanja klima-uređaja i uz poštovanje svih bezbednosnih mera.

– Od 4. maja će početi da se odvija železnički i međumesni prevoz, istog dana počeće da rade i kafići i restorani koji će u svojim baštama morati da poštuju meru distance, a sve to treba primeniti i u zatvorenom prostoru. Od 8. maja moći će da rade i tržni centri, dok će od 11. maja početi da rade vrtići i produženi boravak u školama zbog potrebe da privreda krene da funkcioniše – objasnio je Tiodorović.

On je najavio da će od 18. maja biti omogućen i avio-prevoz, koji će moći da se odvija prema preporukama evropskih i svetskih agencija, a u skladu sa sagledavanjem epidemiološke situacije. Kako je poručio, svi pomenuti subjekti moraće dobro da se pripreme za sprovođenje svih potrebnih mera zaštite stanovništva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор