Za vodovod i kanalizaciju u Jagodini 4,5 miliona evra od Nemačke razvojne banke

otpadne_vode
Uz pomoć Nemačke razvojnebanke KFW koja sa 4.500.000 evra finansirarealizaciju projekta „Vodosnabdevanje i kanalizacija“, Javno komunalno preduzeće „Standard“ u Jagodini otpočelo je sa radovima. Projekat Vlade Srbije i Vlade Nemačke „Vodsnabdevanje i kanalizacija u opštinama srednje veličine u Srbiji“, od jesenas se sprovodi pored Jagodine, i u Leskovcu, Vranju, Aleksincu, Pirotu i Trsteniku, a posao je vredan ukupno 25.000.000 evra.

– U Jagodini će biti izgrađena tri nova bunara, kapaciteta 90 litara vode u sekundi, rekonstruisano izvorište u Ribaru i promenjeno 20 kilometara cementno-azbestnih cevi, starih više od deset godina. Dogovorena je i realizacija jednog od najasloženiji projekta, obnova Centra za prečišćavanje otpadnih voda, čija je vrednost 6,5 miliona dinara. Sa rekonstrukcijom će se početi krajem naredne godine, a 95 odsto sredstava biće donacija Vlade Nemačke -izjavio je generalni direktor JKP „Standard“ Dragan Lukić, prenosi Tanjug.

Ugovor o korišćenju sredstava KFW zaključen je u junu, prema odluci Skupštine grada. Prema ugovoru, od KFW banke Jagodina dobija 30 posto sredstva bespovratno, a ostatak je kredit na 15 godina uz minimalnu kamatu i sa grejs periodom od tri godine.

– Jagodina ima vodovod izgrađen 1963. godine i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nemaju problema sa vodom u najsušnijim periodima u godini. Uz grad i okolna velika sela, namera je da i druga sela dobiju zdravu pijaću vodu. Jagodina sada godišnje troši oko 3.600.000 kubika ili 260 litara vode u sekundi, a sa nova tri bunara proizvodnja će biti povećana za dodatnih 20 posto, čime će biti rešen problem vodosnabdavanja Jagodine u narednih nekoliko decenija – izjavio jegradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Prema ugovoru, koji su u prisustvu predstavnika opština i gradova kojima su namenjena sredstva, potpisali u aprilu tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i direktor kancelarije KFW u Srbiji Jirgen Vekshof, svi tehnički radovi biće u nadležnosti banke, od izrade projekta do izbora izvođača radova.

Od KFW banke Jagodina je dobila i 1.379.306 evra subvencije za Projekat rekonstrukcije magistralnog toplovoda i modernizaciju Gradske toplane, čija je realizacija u toku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Kada ce doci voda i kanalizacija u selu Deonica Siokovac

Оставите одговор