Prva nemačka inženjerka bila je Srpkinja Jovanka

made-in-germany-rs-jovanka-boncic
Srpkinja Jovanka Bončić, rodom iz Niša, prva je žena arhitekta koja je pre jednog veka diplomirala na nemačkom univerzitetu u Darmštatu. Prva diplomirana studentkinja Visoke tehničke škole u Darmštatu, 18. jula 1913. godine postala je u istoriji Nemačke i prva žena sa stečenom diplomom inženjera. Portal „Cityofnis.rs“ piše da je neobičnost ovog događaja zabeležio u to vreme berlinski list „Ilustrovane novine“, na čijoj je celoj naslovnoj strani bila objavljena fotografija diplomaca, među kojima je jedina devojka bila mlada Jovanka Bončić.

Jovanka je rođena u Nišu 5. jula 1887. godine. Sa studijama arhitekture započela je na Beogradskom univerzitetu, da bi nakon sedmog semestra i završene prakse u Srpskim državnim železnicama, nastavila studije na Visokoj tehničkoj školi u Darmštatu, u čije je anale uvedena kao prva žena koja je na tom nemačkom univerzitetu stekla diplomu.

U Darmštatu je upoznala svog budućeg supruga, Ukrajinca Andreja Katernića, takođe diplomiranog inženjera. Živeli su u Sankt Petersburgu i u Kijevu, a 1922. godine doselili su se u Beograd, gde su ostali do kraja života. Od 1930. pa do početka rata 1941. Jovanka Bončić Katernjić vodila je Sektor građevine na Beogradskom univerzitetu i zadužila Beograd poznatim građevinama, kao što su zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta. Njena dela su i čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači. Nakon Drugog svetskog rata je penzionisana, a preminula je 1966. godine.

made-in-germany-rs-jovanka-boncic-zeitung
Od 1997. godine nemački grad Darmštat promoviše se kao grad nauke. Poznat je po centru visokih tehnologija, a u njemu se nalazi i Evropski centar za svemirska istraživanja. Tehnički univerzitet Darmštat veoma je značajan tehnički institut u Nemačkoj. Jovanki Bončić pre dve godine dodeljeno je priznanje Univerziteta Darmštat koje se dodeljuje ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. Takođe, jedna od ulica u kampusu Univerziteta nosi njeno ime.

Jovanka Bončić nije bila jedina devojka iz Srbije koja je u to vreme studirala u inostranstvu. Još 1879. godine Draga Ljočić diplomirala je u Cirihu medicinske nauke, čime se svrstala među prvih 10 žena u Evropi koje su stekle univerzitetsku diplomu. U periodu do Prvog svetskog rata, kao stipendistkinje Kraljevine Srbije, na Ciriškom i ostalim evropskim univerzitetima visokoškolske diplome u tom periodu sticalo je čak 45 naših studentkinja. U Ciriškom kružoku nalazile su se i srpske studentkinje Milena Bota iz Kruševca, Ružica Dražić iz Šapca, Mileva Marić (Ajnštajn) iz Novog Sada i mnoge druge.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор