Uz nemačku pomoć do stanova za izbegla lica

made-in-germany-rs-gradjevina
Šest montažnih kuća sa ukupno 12 stanova za smeštaj izbeglih lica biće izgrađene na osnovu ugovora koji su potpisali Komesarijat za izbegla i raseljena lica, Opština Gadžin Han i nemačka nevladina organizacija ASB. Kuće, čija će gradnja koštati ukupno 105.000 evra, biće izgrađene u mestu Gornji Bareš, na teritoriji Opštine Gadžin Han.

Prema rečima Saše Đorđevića, predsednika Opštine Gadžin Han, sa radovima na terenu krenuće se na proleće, a već do leta trebalo bi da stanovi budu spremni za useljenje.

– Izgradnjom ovih stanova, problem smeštaja izbeglih i raseljenih lica u Opštini Gadžin Han biće trajno rešen, dok će kolektivni centar u Gornjem Barešu, u kome su do sada izbegla lica bila smeštena, biti zatvoren – rekao je Đorđević i istakao da će kuće u Gornjem Barešu biti građene u skladu sa željama sadašnjih žitelja kolektivnog centra za izbegla i raseljena lica.

– Uglavnom se radi o starim ljudima koji tu žive već godinama i koji ne žele sada da menjaju mesto stanovanja – objasnio je Đorđević.

Pored Saše Đorđevića, predsednika Opštine Gadžin Han, sa predstavnicima Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i nemačkom nevladinom organizacijom ASB, Memorandum o razumevanju potpisali su krajem oktobra u Smederevu i gradonačelnik Vranja Zoran Antić i Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović. Antić je tom prilikom objasnio da je za izgradnju 15 montažnih kuća za 12 porodica grad Vranje obezbedio neophodnu infrastrukturu, a da će realizacijom projekta u potpunosti biti stambeno zbrinuta interno raseljena i izbegla lica koja još uvek žive u kolektivnom centru ,,Rasadnik“ u Vranjskoj Banji. Jasna Avramović je dodala da će za izbegla i raseljena lica u Smederevu biti podignuto 37 novih kuća od ukupno 63 koliko je projektom predviđeno da bude izgrađeno u Vranju, Smederevu i Gadžinom Hanu.

Projekat ,,Podrška implementaciji strategije za interno raseljena, izbegla i lica iz readmisije“, ukupne je vrednosti 1.044.000 evra. Finansira ga Evropska unija preko Delegacije Evropske komisije u Srbiji, a realizovaće ga nemačka nevladina organizacija ASB do 30. juna 2014. godine

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор