Obrenovački vrtići obnovljeni uz nemačku pomoć

made-in-germany-rs-vrtic

Vrtići „Ciciban“ i „Zeka“ u Obrenovcu, koji su bili oštećeni u katastrofalnim majskim poplavama, a za čiju obnovu je Nemačka poslovna zajednica donirala 150.000 eura, spremaju se da prime najmlađe sugrađane.

Od ukupno 915 kvadratnih metara, u vrtiću „Ciciban“ je tokom maja bilo poplavljeno 820 kvadrata, dok je u „Zeki“ bilo poplavljeno kompletno prizemlje površine 588 kvadrata.

U obdaništu „Ciciban“ su završeni građevinski radovi i sada je u toku unošenje nameštaja, pa se može očekivati da predškolska ustanova, koja prima 230 mališana, bude otvorena 15. septembra. Vrtić „Zeka“ je bio potpuno uništen u poplavama, a građevinski radovi u njemu su pri samom kraju, još samo treba postaviti parket i topli pod da bi i taj objekat počeo sa radom oko 20. septembra.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm i gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetili su juče obrenovačka obdaništa, a tom prilikom Mali je zahvalio nemačkom ambasadoru, nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji, kao i nemačkoj humanitarnoj organizaciji „Help“ na pomoći pruženoj Srbiji za vreme i nakon poplava, javlja agencija „Tanjug“.

Obišavši obdaništa, ambasador Vilhelm je rekao kako je veoma zadovoljan njihovom obnovom, podsetivši da je u maju, odmah nakon poplava, dolazio u Obrenovac, što mu je, kako kaže, „ostalo u sećanju kao tragičan momenat“.

– Srećan sam što vidim da Obrenovac ponovo oživljava i posebno mi je drago što imamo uređeno mesto za mališane koji će ovde provoditi lepe dane. Nemačka ambasada je odmah posle poplava pozvala sve nemačke kompanije koje rade u Srbiji, a ima ih dosta, da doniraju sredstva, kako bi se ublažila nevolja i pružila pomoć. Preko tih donacija u Srbiji i Nemačkoj skupljeno je ukupno 1,6 miliona eura – rekao je nemački ambasador poželevši sve najbolje i dobru budućnost Obrenovcu i roditeljima i deci u ovoj opštini.

Tokom akcije „Solidarnost sa žrtvama poplava u Srbiji“ nemačka poslovna zajednica je za mesec dana sakupila 1.6 miliona eura, od ćega je 150.000 dato nemačkoj humanitarnoj organizaciji „Help“ za obnovu dva vrtića u Obrenovcu i nabavku opreme za centralnu vešernicu vrtića u Praćinu.

Pružanju pomoći pridružila se i „Fondacija Novak Đoković“, koja će kompletno opremiti vrtiće, za šta je izdvojeno 60.000 eura. Gradonačelnik Beograda je podsetio da je jedan vrtić u Obrenovcu počeo da radi 1. septembra, a da je sa „Fondacijom Novak Đoković“ potpisan ugovor o donaciji za obnovu vrtića „Veseljko“. Kako kaže ovi radovi su počeli prvog septembra, a trebalo bi da budu gotovi za oko dva meseca.

– U beogradskim vrtićima i dalje postoji problem sa mestima kojih nedostaje od 2.500 do 3.000. Prvi novi vrtić biće izgrađen u Ovči – najavio je Mali i izrazio nadu da će do kraja godine biti određeno još lokacija na kojima će se u 2015. godini graditi vrtići.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор