„Makiš 2“ počeo sa preradom vode

made-in-germany-rs-wte-wassertechnik

Juče je fabrika pijaće vode „Makiš 2“ puštena u probni rad koji će trajati 30 do 60 dana, nakon čega će početi redovna eksploatacija vode, ali i rekonstrukcija fabrike „Makiš 1“.

Otvarajući novu fabriku vode, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je za Beogradski vodovod to tek početak velikog investicionog ciklusa, jer se nastavlja sa daljim radovima na priključenju preostalih domaćinstava na vodovodnu mrežu.

– Puštanjem u rad „Makiša 2“ grad Beograd dugoročno rešava snabdevanje pijaćom vodom, a sa rekonstrukcijom „Makiša 1“, tokom sledeće godine, grad će rešiti snabdevanje pijaćom vodom za narednih 20 godina Prioritet gradske vlasti jeste da se završi priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu tamo gde to nedostaje – naglasio je Mali i podsetio da skoro trećina građana Beograda nema kanalizaciju, prenosi agencija „Tanjug“.

Svetozar Veselinović, v. d. direktora „Beogradskog vodovoda i kanalizicije“ napomenuo je da fabrika „Makiš 2“ ima i opremu za UV zračenje.

– Potrebna je najsavremenija oprema, jer Sava nije kao pre 20 ili 30 godina, već je sada međunarodna reka, a mi na to moramo da odgovorimo. I voda u „Makišu 1“ će takođe biti tretirana uz pomoć najsavremenije tehnologije, tako da će Beograd sa Obrenovcem, Lazarevcem, Sopotom i Grockom biti kompletno snabdeven vodom. Radimo na tome da „Beogradski vodovod“ postane regionalni, kao i da grad ima kapacitete da može da uputi vodu ka Vojvodini – rekao je Veselinović i naglasio da vodovod obezbeđuje gradu sigurno snabdevanje, a može još i da se razvija.

Radi dugoročnog snabdevanja vodom Beograda i okoline, grad je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj sklopio ugovor o finansiranju i izgradnji pogona za preradu vode „Makiš 2“ u iznosu od 20 miliona eura, a isto toliko novca izdvojeno je u ovu svrhu i iz gradskog budžeta. Za realizaciju ovog projekta jedan ugovor je zaključen sa izraelskom, a drugi sa slovenačkom firmom. Radovi na izgradnji počeli su 23. juna 2008. godine.

Fabrika vode „Makiš“ najveće je, najmodernije i najsloženije postrojenje za preradu vode u sistemu „Beogradskog vodovoda“. Prvi objekat tog kompleksa, kapaciteta 2.000 litara u sekundi, počeo je sa radom 1987. godine. Projektovani kapacitet „Makiša 2“ je dva kubna metra vode u sekundi, a novi pogon je povezan sa postrojenjima „Makiš 1“ i „Jezero“ u jedinstveni sistem čiji je ukupni kapacitet pet kubika u sekundi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор