Veliko interesovanje za prvi mlekomat u Srbiji

Pre samo desetak dana Srbija je dobila svoj prvi mlekomat koji je postavio poljoprivrednik Milovan Ninčić iz čajetinskog sela Branešci kako bi pronašao način da unovči svoj težak rad. Kako kaže, nije se pokajao jer je za prvih pola meseca prodao skoro 1.000 litara mleka.

– Ovaj potez se pokazao kao pun pogodak. Kupcima je tokom 24 sata dostupno sveže, domaće i punomasno mleko, kapacitet mlekomata je 100 litara dnevno, a potražnja je sve veća. Ono što ostane mi svako veče istočimo, skuvamo i dalje prerađujemo u našem domaćinstvu, a onda sipamo novo mleko koje smo tek pomuzli – priča Ničić za agenciju Rina.

Na svojoj farmi ovaj zlatiborski domaćin ima sedam krava, od kojih šest koristi za mužu. Pre nego što se odlučio da postavi mlekomat u centru Čajetine mleko je predavao Poljoprivrednom kombinatu „Zlatibor“, dnevno oko 60 litara. Sada je ta količina gotovo duplirana, cena po litru je 80 dinara, a o kvalitetu mleka sa zlatiborskih pašnjaka ne treba ni govoriti.

– Aparat je kupljen u Italiji i jedini je takve vrste u Srbiji, a kada se sve sabere koštao je oko 15.000 eura. Mleko posle muže ide u laktofriz, onda se sipa u prohromsko bure i stavlja u automat. Prostor u aparatu se redovno steriliše, a kupci mogu da biraju da li će da kupe jedan litar ili dva – objašnjava Ničić.

Da bi prvi srpski mlekomat počeo sa radom morali su da se ispune svi potrebni uslovi i standardi, kao i da se dobiju dozvole od Ministarstva poljoprivrede i nadležnih inspekcija. Ukoliko posao nastavi da se odvija ovakvom dianamikom, ovaj snalažljivi mlekadžija planira da svoj sledeći mlekomat postavi u samom centru Zlatibora, a na radost brojnih turista.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор