U EU veliko interesovanje za srpske poljomašine

made-in-germany-rs-sajam-hanover

Sa ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma „Agritehnika“ u Hanoveru srpski proizvođači se vraćaju prijatno iznenađeni interesovanjem Nemaca, Danaca i Švajcaraca za naše male poljoprivredne mašine, prvenstveno zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta.

Proizvođači agrotehnike iz Srbije u Hanoveru su izlagali na zajedničkom štandu Privredne komore Srbije (PKS) i agencije SIEPA. Po rečima Zorane Delić iz PKS pojavili su se i potencijalni kupci iz Kine i s Islanda, a zajednički nastup naših proizvođača pokazao se kao veoma dobro rešenje, jer posetioci tako lakše obraćaju pažnju na njih.

– Ova izložba poljoprivredne mehanizacije u Hanoveru je jedna od najjačih, ne samo u Evropi već i u svetu, i ako ovde pokažete da imate mašinu za inostrana tržišta, da ste konkurentni i da možete da sklapate poslove, onda je jasno da imate šta da tražite na svetskom tržištu – kaže Delićeva i naglašava da su zadovoljni, jer je već ugovoreno dosta poslova, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Hanoverski sajam održava se svake druge godine, međutim, Delićeva kaže da će naredne godine biti organizovana slična takva izložba u Bolonji, pa se naši proizvođači već interesuju da i tamo nastupe zajedno.

Kompanija koja je u Hanoveru sa svojim proizvodima izazvala najviše pažnje bila je “Berko” iz Mola. Direktorka Aleksandra Bajšanski objašnjava da je najviše pažnje privukao “kembridž valjak”, mašina za pripremu zemljišta, koja, između ostalog, doprinosi i održavanju vlage u zemljištu.

– “Kembridž valjak” pravimo u tri veličine po ceni od 1.700 do 4.800 eura. Za njega su se najviše interesovali poljoprivrednici iz Švajcarske i Danske, jer na njihovim tržištima takve mašine koštaju bar 14.000 eura. Razgledali su ih i zadovoljni su kvalitetom, tako da smo prikupili 60 ponuda za kupovinu, pa ako se i deseti deo toga realizuje, bićemo zadovoljni – priča direktorka molske kompanije.

Preduzeće „MBV“ iz Vršca prodalo je kupcima iz Danske 12 podrivača za zemlju. Kažu da su kupci u početku bili nepoverljivi i pitali zašto je tako jeftino, jer je kod njih bar duplo skuplje, ali kada su sve dobro razgledali, bili su zadovoljni i kupili su mašine.

Naredni korak srpskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije jeste da na tržištu Evropske unije (EU) pronađu dilere i distributere, preko kojih bi se kupcima obezbedili servis i rezervni delovi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор