Volkswagen “u klinču” između dva dobavljača baterija

Nemački Volkswagen je sebe proglasio za „nenamernu žrtvu“ u sukobu između dva dobavljača baterija, zbog čega je pozvala američku vladu da odloži vreme potrebno za nabavku baterija koje su ključne za planiranu proizvodnju električnih vozila u SAD.

Američki odbor za međunarodnu trgovinu (ITC) je u sredu stao na stranu LG kema u slučaju poslovne tajne, ali je kompaniji SK inovejšn dopustilo uvoz komponenata za proizvodnju litijum-jonskih baterija za Fordov F-150 program električnih automobila tokom četiri godine, a za Folksvagenova električna vozila tokom dve godine.

Nemački proizvođač automobila je uložio 800 miliona dolara u izgradnju fabrike električnih vozila u Tenesiju i zapošljavanje više stotina radnika. Iz kompanije su u petak poručili da će zatražiti da se period „produži na najmanje četiri godine, kako bi se dobio odgovarajući prelazni rok“. pri tom su izrazili nadu da će dva dobavljača rešiti ovaj spor van suda, prenosu SEEbiz.

– Volkswagen će preduzeti sve potrebne korake kako bi omogućio da ispuni svoju obavezu pružanja kvalifikovanih poslova ponosnim radnicima iz Tenesija – saopštili su iz kompanije.

Izvršni direktor Forda Džim Farli je u četvrtak javno ohrabrio LG kem i SK inovejšn da postignu dogovor, a i Folksvagen i Ford su prethodno upozorili da bi ovaj spor mogao poremetiti isporuku ključnih delova za električna vozila i da bi mogao značiti otpuštanja radnika u SAD tokom pandemije korona virusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор