„Većina medija iznosi neistine i narušava ugled Grunera!“

Nemačka kompanija Gruner iz Vlasotinca izdala je zvanično saopštenje u kojem objašnjava aktuelna dešavanja i otpuštanja radnika, a koje u nastavku prenosimo u celini:

„Kompanije Gruner Serbian doo Vlasotince je oduvek bila iskrena i transparentna prema svojim zaposlenima i medijima. Nažalost, većina medija i stranačkih ličnosti, radi svojih ličnih i stranačkih ciljeva iznose neistine na račun naše kompanije, čime narušavaju naš poslovni ugled ne samo u Srbiji već i u svetu.

Kompanija Gruner je najpre donela Odluku kojom je obavestila svoje zaposlene da se nalazi u teškom položaju i da će zaposlenima koji žele sporazumno da prekinu radni odnos isplatiti otpremnine. Iako zakon ne predviđa isplatu otpremnina kod sporazumnog prestanka radnog odnosa, isplaćena je otpremnina svima koji imaju radni staž duži od jedne godine. Sporazumnim putem prekinulo je radni odnos oko 30 zaposlenih, u toku je postupak rešavanja viška zaposlenih, koji se sprovodi saglasno Zakonu o radu i u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a sve po Programu rešavanja viška zaposlenih, u kojem je predviđeno da će se oko 60 zaposlenih oglasiti tehnološkim viškom, za koje će se isplatiti zakonom predviđena otpremnina i tek doneti rešenja.

Dakle, tek smo u postupku donošenja rešenja za višak zaposlenih, iako je objavljeno da smo već otpustili navodno 200 ljudi. Zvanično je od početka godine iz preduzeća otišlo oko 40 zaposlenih, od kojih je bar deset otislo na sopstveni zahtev, jer su našli drugi posao u svojoj struci. Zaposlenima su sva prava omogućena, ništa im nije uskraćeno, biće isplaćene, pored otpremnine, i sve naknade koje im pripadaju i moći će da ostvare pravo na naknadu kod NSZ.

Dakle, tek nakon postupka rešavanja viška zaposlenih, koji je u toku, kompanija Gruner će nastaviti sa svojim poslovanjem u Republici Srbiji, ali sa neizvesnom budućnošću kao i ostale kompanije. Takođe, informacije iz Ministarstva o navodnim dugovima prema državi su neosnovane. Gruner posluje odgovorno i poštuje odredbe svih zaključenih ugovora koji svojim odredbama regulišu prava i obaveze ugovornih strana i po njima se postupa. Takođe, zaposleni koriste godišnji odmor kao i svake godine, kolektivno u dve grupe, sa tolikim brojem zaposlenih normalno je da svi žele da koriste odmor tokom leta, pa se uskladjuje u skladu sa procesom rada i željama zaposlenih.

Gruner uspešno posluje u Srbiji dugi niz godina. Kao i druge svetske firme, posledice svetske krize i smanjene proizvodnje su pogodile i Gruner. Međutim, Gruner i dalje aktivno radi na projektu dualnog obrazovanje i budućem upošljavanju mladih u opštini i regionu i svoju budućnosti zasniva na idejama i potencijalu mladih ljudi u regionu.

Ovaj odgovor dat je za juzne vesti, ali možete da preuzmete ovaj tekst. Molimo vas da odgovor date onako kako je napisan.

S poštovanjem, Gruner Serbian doo“

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор