Velika većina nemačkih firmi bi ponovo investirala u Srbiji

Kako pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) o poslovnom okruženju i investicionom potencijalu u našoj zemlji, 95 posto nemačkih kompanija koje ovde posluju ponovo bi investiralo u Srbiji, javlja agencija Beta.

Tim povodom, rukovodilac Privrednog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji Denis Kajzer je istakao da anketa predstavlja sve ono što Ambasada Nemačke radi poslednjih godina, a to je poboljšanje ekonomskih odnosa sa Srbijom. On je ukazao da su rezultati anekte pokazali da se cena energije procenjuje kao najveći rizik za dalji privredni razvoj i poručio da se Nemačka i Srbija mogu nositi sa ovim problemom tako što će ulagati u obnovljive izvore energije.

– Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i investitor u poslednjih 20 godina, sa ulaganjima vrednim 3,7 milijardi eura. Vidmo da stalno postoje novi tenderi u oblasti obnovljivih izvora energije, zbog čega želimo da podržimo Srbiju u investiranju u ovu oblast. Pored cene energije, korupcija je drugi najveći rizik za dalji privredni razvoj Srbije, iako se ona nalazi visoko na listi ispred Crne Gore i Severne Makedonije po stepenu korupcije. Stalno slušamo o problemima u vezi sa izborom tendera zbog korupcije. Srbija zato mora da radi na temi korupcije i energenata ako želi da pristupi EU, a mi smo spremni da na tom putu zajedno radimo na otklanjanju postojećih prepreka – rekao je Kajzer.

Što se tiče poslovne klime u Srbiji, rezultati ankete pokazuju da su najlošije ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost u javnim tenderima, efikasnost poreskog sistema i poreske uprave, kao i raspoloživost radne snage. Zadovoljavajuće ocene nemačko-srpskih kompanija dobilo je tržište rada, s obzirom na to da su kompanije zadovoljne sa kvalifikacijom i motivacijom zaposlenih, njihovom produktivnošću, kao i akademskim obrazovanjem.

Kada je u pitanju razvoj poslovanja i dodatno zapošljavanje u ovoj godini, 49 posto anketiranih kompanija je izjavilo kako planira povećanje broja zaposlenih, 46 posto njih ne planira nikakve promene u broju zaposlenih, dok svega pet posto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim preduzećima opadati.

Uprkos posledicama pandemije korona virusa, kao i posledicama sukoba u Ukrajini, koje se odražavaju na globalnu privredu, polovina anketiranih kompanija (52 posto) je svoje poslovanje ocenila dobrim, a samo jedan posto nedovoljno dobrim. S tim u vezi, 46 posto anketiranih firmi planira u ovoj godini uvećanje investicija, dok samo 10 posto njih najavljuje smanjenje ulaganja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор