Nemačka uvodi obavezu beleženja radnih sati

Nemački Savezni sud za rad (BAG) doneo je odluku po kojoj se uvodi obaveza beleženja radnih sati, budući da je, prema nemačkom Zakonu o radnom vremenu, do sada morali biti dokumentovani samo prekovremeni rad i rad nedeljom, a ne i celo radno vreme.

Nakon presude Evropskog suda pravde (EuGH), predsednica BAG-a Inken Galner juče je u Erfurtu opravdavala obavezu poslodavaca da sistemski evidentiraju radno vreme svojih zaposlenih, tumačeći nemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, piše Fenix magazin.

Ovakva odluka najvišeg nemačkog Radnog suda predmet je žestokih rasprava u vladi Semafor koalicije, kao i među stručnjacima za radno pravo koji očekuju da će temeljna presuda imati dalekosežne posledice na modele radnog vremena utemeljene na poverenju, koji su se praktikovali u poslovanju i administraciji, a posebno što se tiče rada od kuće.

Predsedavajuća sudija Galner pozvala se na deo u Zakonu o zaštiti na radu, koji obvezuje poslodavce da uvedu sistem kojim se mogu evidentirati odrađeni sati zaposlenih. Ona je poručila da ukoliko se nemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumači odredbama Evropskog suda pravde, onda već postoji obaveza evidentiranja radnog vremena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор