Nemačka uvodi osnovnu penziju za građane sa malim primanjima

Gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat, je početkom jula usvojio zakon o uvođenju osnovne penzije, koji će stupiti na snagu 2021. godine i obezbediti veća primanja za oko 1,3 miliona Nemaca sa minimalnim penzijama, među kojima je najviše žena.

Zakon je prethodno dobio saglasnost donjeg doma skupštine, Bundestaga. Za njega su glasali poslanici stranaka crno-crvene koalicije, socijaldemokrata (SPD) i demohrišćana (CDU i CSU), dok su protiv bili poslanici ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD) i Slobodarske partije (FDP). Tokom glasanja uzdržani su bili poslanici Levice i Zelenih.

Prema ovom zakonu, koji vladajuća koalicija vidi kao važnu meru u suzbijanju staračkog siromaštva, građani sa minimalnom penzijom mesečno će u proseku dobiti od 75 do 80 eura više, a taj iznos može da dostigne i 400 eura, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pravo na osnovnu penziju imaće nemački penzioneri sa minimalnim primanjima, koji su najmanje 33 godine uplaćivali staž po osnovu zaposlenja, odgajanja dece ili pružanja nege. Dodatak će biti stepenast i dostići će puni iznos sa navršenih 35 godina staža.

Agencija DPA ističe da nije reč ni o kakvom milosrđu, nego o priznanju za dugogodišnji, veoma težak, a minimalno plaćani rad. Građani koji imaju pravo na osnovnu penziju neće morati da podnose zahtev već će im se automatski priznati kada penziono osiguranje i nadležne finansijske službe utvrde da za to postoji pravni osnov.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор