Nemačka od 2021. uvodi “osnovnu penziju”

Nakon višemesečnih rasprava vladajuća nemačka koalicija je uspela da postigne dogovor o uvođenju „osnovne penzije” od 2021. godine, koja predviđa isplatu dodatka na penzije za sve one kojima je penzija niska, a uplaćivali su doprinose najmanje 35 godina, prenosi Dojče vele.

Ova mera će se odnositi na osobe koje su samci, a penzija im ne prelazi 1.250 eura i parove sa penzijom manjom od 1.950 eura, što prema procenama znači da će taj dodatak dobijati između 1.200.000 i 1.500.000 penzionera, kao i da će to koštati državni budžet između milijardu i milijardu i po eura.

U Nemačkoj je i do sada postojao novčani dodatak za građane sa malim penzijama, ali u formi socijalne pomoći koju je isplaćivala socijalna služba. Podaci Saveznog zavoda za statistiku pokazuju da je u prošloj godini taj dodatak dobijao 1,1 milion ljudi, dok je prosečna visina dodatka iznosila 796 eura.

Vladajuća koalicija je uvođenje osnovne penzije dogovorila kako građani ne bi postajali socijalni slučajevi, nakon celoživotnog rada i redovnih uplata u penzioni fond. Stoga će svako ko je godinama radio, odgajao decu ili negovao stare i bolesne članove porodice, dobijati penziju znatno višu od egzistencijalnog minimuma koji je do sada osiguravala socijalna služba. U tih 35 godina staža ubrajaju se uplate za osiguranje tokom rada, odgajanja dece ili negovanja starih i bolesnih osoba u porodici. Procene broja takvih korisnika kreću se od 320.000 (Institut za empirijska socijalna i ekonmska istraživanja) do gotovo tri miliona (Studija fondacije Bertelsman i Instituta nemačke privrede).

Prema koalicionom ugovoru partija CDU, CSU i SPD, potreba za isplatom ovog dodatka proveravala bi se na isti način kao što se do sada proveravala potreba za isplatom socijalne pomoći, ali se SPD tome usprotivio. Zbog toga će se proveravati samo visina penzija, dok se odustalo od provere imovine penzionera i njihovih partnera, kao što su prihodi od iznajmljivanja nekretnina, dividende od deonica i akcija, i slično. To će u praksi značiti da je moguće da neko živi u svojoj ili kući svog partnera, a da zbog male penzije dobija od države ovaj dodatak.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор