Beograd dobio Institut za veštačku inteligenciju

Na inicijativu kompanije Teodesk i uz podršku kompanija Google i Microsoft, u Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd otvoren je Institut za veštačku inteligenciju, kao nevladina i neprofitna organizacija.

Osnivači kažu da će Institut za veštačku inteligenciju biti mesto na kojem će mladi svoje ideje moći da predstave kompanijama i gde će dobiti savete i podršku za pokretanje sopstvenog biznisa, ali i mesto na kojem će kompanijama biti lakše da dođu do stručnjaka i njihovih inovativnih rešenja, prenosi agencija Tanjug.

– Veštačka inteligencija je vid tehnologije koja imitira način razmišljanja čoveka i automatizuje stvari koje do sada računari nisu mogli. Misija Instituta je da spoji univerzitete, privredu i pojedince zainteresovane za razvoj veštačke inteligencije, kako bi kroz edukacije i projekte širili svest o veštačkoj inteligeniciji i razvijali proizvode koji će se koristiti za dobrobit svih – objašnjava jedan od osnivača Ivan Ralić i dodaje da je Institut sada registrovan kao nevladina i neprofitna organizacija, ali da je u planu da se narednih godina sertifikuje kao pravi institut.

Prema rečima Dragice Nikolić, još jednog od osnivača, ideja je da se pronađu kompanije kojima je u interesu da razvijaju veštačku inteligenciju, kao i da se studenti pozovu da ponude nova rešenja za postojeće probleme u industriji. Ona je istakla da će Institut biti mesto susreta svih onih koje zanima veštačka inteligencija, a da će na kraju od tih partnerstava koristi imati svi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор