Nemačka ulaže u veštačku inteligenciju više od 3 mlrd. €

Kancelarka Angela Merkel najavljuje da će do 2025. godine Nemačka investirati više od tri milijarde eura u istraživanja veštačke inteligencije, zbog čega se planira angažovanje oko 100 profesora iz te oblasti.

Nakon sastanka kabineta nemačke vlade u Potsdamu, gradu u blizini Berlina, na kojem se govorilo o pitanjima digitalizacije i veštačke inteligencije, Merkelova je naglasila da će investicije nemačke federalne vlade u ovoj oblasti biti važan korak ka povećanju konukurentnosti zemlje na globalnom nivou.

– Naš cilj je da “Made in Germany” postane brend u oblasti veštačke inteligencije. I pokrajinske vlade će u narednom periodu izdvojiti dodatna sredstva za veštačku inteligenciju, a očekujemo i da će investicije privatnog sektora u ovoj oblasti biti dvostruko veće od izdvajanja federalne vlade – rekla je Merkelova novinarima posle sastanka.

Nemački ministar finansija Olaf Scholz je izjavio za medije da napore koje će Nemačka preduzeti u oblasti veštačke inteligencije treba posmatrati u kontekstu reformi koje u toj oblasti preduzima i Evropska unija (EU). On je istakao da je vrednost investicija, koje u ovoj oblasti planira nemačka vlada, na zadovoljavajućem nivou u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kinom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор