Nemačka mesna industrija strane radnike „tretira kao robove“

Desetine hiljada radnika iz istočne Evrope napušta svoje domove u potrazi za boljim životom u Nemačkoj, mnogi od njih se prijavljuju na oglase za posao u mesnoj industriji, ali im već nakon kraćeg perioda rada sledi razočarenje, piše Dojče vele.

– Najgore je bilo radno vreme. Morao sam da ustanem u 1 sat noću da bih stigao na posao. Dakle, budim se usred dubokog sna, i još sam morao da radim do 17, 18 sati popodne – priča jedan od radnika iz Rumunije, dok njegov kolega kaže da ih poslodavci tretiraju kao robove i da svaki dan moraju na leđima da vuku tone mesa, da bi kraju meseca zaradili samo 800 eura.

Oba ova radnika su napustila posao u fabrici mesa već nakon tri meseca i zaposlili se u drugoj kompaniji, gde se nadaju boljim uslovima rada. Podstrek im je to što od 1. aprila u ovoj privrednoj grani više nije dozvoljeno angažovanje sezonskih radnika, budući da su ranije strani radnici bili zaposleni u kooperantskim firmama koje su ih iznajmljivale mesnoj industriji, a radnicima davale minimalne plate. Međutim, sindikati su, nakon izmene zakona, sada dobili vetar u leđa u borbi za ravnopravnost ove ugrožene grupe radnika.

Ipak, sindikati i poslodavci i dalje ne mogu da se dogovore oko kolektivnog ugovora, zbog čega predstavnici radnika vrše pritisak i pozivaju na štrajk upozorenja. S obzirom na to da mnogi radnici ne razumeju nemački, informacije im se daju na rumunskom, poljskom ili ruskom jeziku.

Ali radnici su potpisali ugovore o radu napisane na nemačkom jeziku, pa zato često isuviše kasno shvate u šta su se upustili. Predstavnik sindikata kaže da u ovom domenu vladaju loši uslovi rada, da su loše plate, ali i da ljudi dolaze sa pogrešnim predstavama, a onda uvide da „Nemačka, ipak, nije pravi raj“.

Mnogi Rumuni koji se bave preradom mesa žive u mestašcu Elde. Oni navode da platu nekada čekaju i po dva meseca, zbog čega ne mogu na vreme da pošalju novac kući. Jedan od radnika kaže da su deset dana jeli samo testeninu sa šećerom, a da kada su pitali za platu nisu dobili nikakav odgovor, već samo lažna obećanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор