Srbija druga po broju medicinara pristiglih u Nemačku

Na listi zemalja iz kojih je u proteklih pet godina u Nemačku pristiglo najviše medicinskog osoblja Srbija se nalazi na drugom mestu. Tokom pandemije broj odlazaka iz Srbije se smanjio, ali se ukupan priliv u Nemačku još više povećao, piše Dojče vele.

I za vreme pandemije Nemačka je angažovala dodatne medicinske radnike iz inostranstva, o čemu se saznalo iz odgovora nemačke vlade na pitanje poslaničkog kluba Levice. Prema tim navodima, prošle godine je u okviru Programa „Triple-Win“ nemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara. Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Ukupni porast broja u odnosu na godinu pre toga iznosi 30 procenata.

Nakon završenih formalnosti oko dolaska, u Nemačku su u prošloj godini pristigle 593 osobe. Tokom 2019. ih je došlo ukupno 453, a tokom 2016. godine 2.813 stranaca. Najvažnija zemlja-porekla kvalifikovanih medicinara i negovatelja jesu Filipini, odakle potiče 1.294 radnika, sledeća na listi je Srbija sa 759 medicinskih sestara i tehničara, zatim Bosna i Hercegovina sa 644, Vijetnam sa 84 i Tunis sa 32 doseljena medicinska radnika, javlja „Redakciona mreža Nemačke“.

Levica je u Bundestagu žestoko kritikovala ministra zdravlja Jensa Špana, jer je, prema rečima Pije Cimerman iz te opozicione stranke, nemačka vlada odbila da preduzme bilo kakav korak u pravcu solidarnog finansiranja ove oblasti medicine. Time je, kako kaže Cimerman, vlada takođe blokirala finansijske pretpostavke za bolje dohotke i za sve koji neguju starije osobe, mada je povećanje njihovih plata odavno postalo neophodnost. Cimerman ističe da vlada crpi sve raspoložive mogućnosti da vrbuje kvalifikovane radnike iz inostranstva, tako da tamo sada nedostaju upravo ti kadrovi koji su neophodni u suzbijanju pandemije.

Nemačka Savezna agencija za rad pokušava na svom sajtu da opovrgne te tvrdnje, navodeći da se prilikom dovođenja radnika iz inostranstva orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstvene organizacije u oblasti regrutovanja medicinskog osoblja. Naime, nemačka Savezna agencija za rad tvrdi da se medicinsko osoblje dovodi samo iz takvih zemalja u kojima postoji višak medicinskog kadra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор