Dojče banka ocinkarila bankarski kartel

Zbog dogovaranja oko trgovine američkim obveznicama putem četovanja na društvenim mrežama, Evropski regulator za zaštitu tržišne konkurencije je kaznio banke Kredi Svis, Kredi Agrikol i Benk ov Amerika (BofA) sa ukupno 28,5 miliona eura.

Iako je Dojče banka takođe bila član tog bankarskog kartela, uspela je da izbegne da bude kažnjena sa oko 21,5 miliona eura jer je prva obavestila evropskog tržišnog regulatora o nezakonitom ponašanju banaka, javlja agencija Blumberg.

– Bankari su se dogovarali o trgovinskim strategijama, razmenjivali osetljive informacije o cenama i koordinirali cene – izjavila je Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju i dodala da su banke takvim ponašanjem ograničile konkurenciju na tržištu na kojem investicioni i penzioni fondovi redovno kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i penzionera.

Najviša pojedinačna kazna od 12,6 miliona eura izrečena je za Benk ov Amerika, švajcarska Kredi Svis je kažnjena sa 11,9 miliona eura, dok je francuskoj Kredi Agrikol banci naloženo da plati nešto više od 3,9 miliona eura.

Iako ove kazne mogu da naruše reputaciju inkriminisanih banaka, one su, zbog malog obima trgovanja američkim dolarskim dužničkim hartijama, daleko niže od ranije izrečenih kazni za kartelsko udruživanje u EU. Naime, Sitgrup, Rojal Benk ov Skotland i JPMorgan Čejs našle su se među pet banaka koje su 2019. godine, zbog dogovora o strategijama trgovanja devizama, prihvatile da plate Uniji kazne u ukupnom iznosu od čak 1,07 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор