Nemački sud traži od vlade da definiše klimatske ciljeve nakon 2030.

Vrhovni sud Nemačke je naložio vladi te zemlje da mora da postavi nove, jasne ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte nakon 2030. godine, budući da današnje zakonodavstvo ima samo ograničene efekte u suzbijanju klimatskih promena.

Naime, nekoliko pojedinaca iz Nemačke je, uz podršku udruženja za zaštitu životne sredine, podnelo Ustavnom sudu četiri žalbe tvrdeći da izostanak ciljeva za deceniju nakon 2030. godine ometa njihova prava, prenosi agencija Asošiejted pres.

Kao i druge zemlje Evropske unije, i Nemačka teži da smanji emisije štetnih gasova za 55 procenata do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 1990. godine. Zakoni doneti 2019. godine postavili su za taj period specifične ciljeve za sektore poput stanovanja i transporta, ali ne i dugoročni cilj smanjenja do nulte emisije do 2050. godine.

Odluku Ustavnog suda da je vlada u obavezi da do kraja sledeće godine postavi nove ekološke ciljeve za period posle 2030. godine klimatski borci su dočekali sa oduševljenjem. Jedna od aktivistkinja Luisa Nojbauer, koja je bila i jedna od tužitelja, je izjavila da je ovo neverovatno dobar dan za stotine hiljada mladih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор