Bavarski sud bi hapsio političare zbog zagađenja

Sudije Upravnog suda Bavarske smatraju da je pritvaranje viših funkcionera u južnoj nemačkoj saveznoj državi možda najefikasniji način da se bavarska vlada natera na sprovođenje mera za smanjenje emisije štetnih gasova u Minhenu.

Glavni grad Bavarske se našao u samom vrhu na listi 65 nemačkih gradova u kojima je prošle godine premašen dozvoljeni nivo štetnih mikročestica u vazduhu. Zvaničnici te države odbili su da uvedu mere, kao što je zabrana vožnje dizel automobila, iako su za takve prekršaje propisane visoke novčane kazne.

Prema navodima lista “Zidojče Cajtung”, bavarske sudije će od Evropskog suda pravde zatražiti mišljenje o legalnosti eventualnog pritvaranja lokalnih funkcionera zbog nepreduzimanja mera protiv zagađenja, uključujući tu i državnog sekretara za životnu sredinu Marsela Hubera i guvernera Markusa Zedera.

Inače, nemačka kancelarka Angela Merkel se usprotivila predlogu Evropske komisije (EK) o postavljanju novih, još strožijih ciljeva za smanjenje emisija štetnih gasova, uz poruku da Evropa treba da se koncentriše na ispunjavanje već dogovorenih ciljeva.

Merkelova je za televiziju “ARD” izjavila da “trenutno nije zadovoljna zbog ovih predloga, jer mnoge članice ne ispunjavaju čak ni danas ono što su obećale”. Ona je naglasila da “stalno postavljanje novih ciljeva nema smisla i da najpre treba ostvariti postavljene ciljeve”.

Evropska unija želi da do 2030. godine smanji emisiju ugljen-dioksida za 40 posto, a sudeći prema najavama, taj bi cilj mogao biti povećan na 45 posto, prenosi agencija “Asošiejted pres”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор