EK tuži Nemačku zbog zagađenja vazduha

Evropska komisija (EK) će tužiti Nemačku i još pet država Evropske unije zbog kršenja zakona o zagađenju vazduha, piše „Dojče vele“.

Evropska unija je 2010. godine uvela ograničenja na emisiju čestica koje zagađuju vazduh, međutim mnoge zemlje imaju zagađan vazduh daleko iznad dozvoljenog, naročito u velikim gradovima.

U nemačkom gradu Štutgartu je, na primer, zabeleženo prisustvo 82 mikrograma nitrogen dioksida po kubnom metru vazduha, što je dvostruko više od dozvoljenih 40 mikrograma.

Na poziva EK ministri životne sredine su u januaru ove godine imali priliku da obrazlože svoje slučajeve, a među njima je bila i nemačka ministarka Barbara Hendriks. Komisija je još početkom 2017. godine upozorila desetak članica Unije na stepen zagađenja sa čijim se posledicama one sada suočavaju.

EK je sudske postupke već povela protiv Poljske i Bugarske, dok je Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj dala još vremena za obrazloženje svojih slučajeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор