Folksvagen zbog afere traži odštetu od bivših direktora

Nemački automobilski gigant Volkswagen najavljuje da će tražiti odštetu od bivšeg direktora grupacije Martina Vinterkorna i bivšeg direktora Audija Ruperta Stadlera zbog skandala sa lažiranjem podataka o količinama emitovanih štetnih gasova.

Advokatska kancelarija Glajs Luc je sprovela istragu koju je Folksvagen pokrenuo još u oktobru 2015. godine, a koja je podrazumevala pregled i analizu 1,6 miliona datoteka i više od 1.550 razgovora i ispitivanja. Nadzorni odbor grupacije je zatim završio postupak razjašnjenja i okončao istragu o uzrocima dizelske krize i odgovornosti, prenosi Index.

U zaključku se navodi da su Vinterkorn i Stadler prekršili dužnosti koja im je nalagala zaštitu interesa kompanije, dok su ostali članovi uprave oslobođeni odgovornosti za skandal. „Zato je nadzorni odbor na današnjoj sednici doneo odluku da se protiv bivšeg predsednika uprave grupe Martina Vinterkorna i bivšeg člana uprave grupe i predsednika uprave Društva Audi AG, Ruperta Stadlera podnesu zahtevi za naknadu štete”, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, Vinterkorn i Stadler tvrde da nisu odgovorni za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova iz Folksvagenovih dizel automobila, iako je kompanija još 2015. priznala da je u SAD koristila nedozvoljeni softver kako bi lažirala podatke na testovima. Afera je izazvala najveću krizu u istoriji kompanije, koji ju je koštao više od 32 milijarde eura u novčanim kaznama, uz mnogobrojne pravne troškove i obavezu prilagođavanja spornih automobila u skladu sa propisanim standardima za emitovanje štetnih gasova.

Nedelju dana nakon izbijanja skandala Vinterkorn je podneo ostavku na mesto izvršnog direktora, a otprilike tri godine kasnije, Folksvagen je raskinuo ugovor i sa Stadlerom zbog istrage koja bi trebalo da pokaže da li je cela grupacija učestvovala u lažiranju.

Vinterkornovi advokati su saopštili da je bivši izvršni direktor grupacije odbacio optužbe i izrazio žaljenje zbog odluke nadzornog odbora. Oni su poručili da će navedena sporna pitanja nastojati da razjasne u dogovoru sa Foksvagen grupacijom, ali su odbili da komentarišu zahtev o odšteti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор