Nemačka i dalje najbolja u Evropi po patentima

Evropskom zavodu za patente prošle godine je prijavljeno 180.250 patenata, što predstavlja pad od 0,7 posto, koji se pripisuje pandemiji. Po broju prijavljenih patenata i dalje prednjače Amerikanci i Nemci, mada najveći rast beleže Kina i Južna Koreja, prenosi Dojče vele.

Kako pokazuje indeks patenata, koji je objavio Evropski zavod za patente (EPA) sa sedištem u Minhenu, tokom prošle godine mahom su prijavljivana otkrića na polju medicine, a polje medicinske tehnike je dalo najviše patenata. Naime, oblasti lekova i biotehnologije su zabeležile najveći porast broja patenata u odnosu na 2019. godinu.

Oblast medicinske tehnike dala je u prošloj godini ukupno 14.295 patenata, dok je oblast digitalne komunikacije, kao druga najinovativnija, zabeležila blagi rast, sa ukupno 14.122 novih patenata, prvenstveno zahvaljujući pronalascima u sferi 5G mreže i veštačke inteligencije.

Nasuprot tome, zbog ekonomske krize izazvane virusnom pandemijom, broj prijavljenih patenata u oblasti vazdušnog i svemirskog saobraćaja se smanjio za 24,7 posto smanjio, dok je u automobilskoj tehnici taj pad iznosio 1,6 procenata.

Statistika pokazuje da daleko najviše patenata i dalje prijavljuju Sjedinjene Države (44.293), za njima je Nemačka (25.954), a zatim i Japan (21.841), Kina (13.432) i Francuska (10.554). Procentualno bi to značilo da najviše patenata potiče iz SAD, čak 25%, Nemačke14%, Japana 12%, Kine 7%, Francuske 6 % i Južne Koreje 5%.

Međutim, najveći rast po broju patenata prijavljenih u Minhenu beleže Kina (9,9 posto) i Južna Koreja (9,2), obe na polju elektrike, energetike i komunikacija. Prema rang-listi firmi koju objavljuje Zavod za patente EU, na prva tri mesta nalaze se giganti upravo iz ovih zemalja: Samsung (3.276 patenata), Huavej (3.113) i LG (2.909), a za njima slede i tri nemačke kompanije: Simens, Robert Boš i BASF. Od zemalja iz regiona Zapadnog Balkana, Hrvatska je u prošloj godini prijavila 22 patenta, Srbija 8, BiH 4, Crna Gora 2, a Severna Makedonija 1.

EPA za sebe navodi da je najveći zavod za patente na svetu, koji broji 6.400 zaposlenih, zbog čega je i jedna od najvećih institucija Evropske unije. Prijavom kod ove organizacije, izumitelji štite svoje patente u 44 zemlje, među kojima su i države Zapadnog Balkana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор