Nemci gomilaju novac jer nemaju gde da ga troše

Nemački javni servis Tagesšau izveštava da građani Nemačke gomilaju ogromne sume novca tokom krize, kao i da će se, po svemu sudeći, to tako nastaviti, jer ni ekonomisti ni finansijska scena ne predviđaju značajniji rast potrošnje u skorije vreme.

„Prema podacima Bundesbanke iz martovskog izveštaja, od januara 2020. do januara 2021. depoziti privatnih domaćinstava u bankama porasli su za 182 milijarde i sada iznose 1,73 biliona eura. U najnovijoj ekonomskoj prognozi minhenskog Instituta Ifo se navodi da se povećanje ušteđevine u 2020. procenjuje na 100 milijardi eura, a pretpostavlja se da će ta suma nastaviti da raste u prvom kvartalu ove godine, prenosi Tagesšau.

Izvršni direktor operatera bankomata IC Cash, Kersten Trojanus, navodi da je, kao efekat korona-krize, potražnja za gotovinom na bankomatima u zadnjih godinu dana opala za 75 procenata. Naime, od ukupno 5.000 bankomata ovog operatera u Nemačkoj, oko 1.000 je već isključeno iz upotrebe, a 200 do 300 je potpuno demontirano. Takođe i u Komercbanci potvrđuju značajan pad potražnje za gotovinom za oko 10 do 15 posto u proteklih dvanaest meseci, prenosi Dojče vele.

Nemačke štedionice su prošlog proleća zabeležile kratkotrajnu navalu na bankomate. Neki potrošači su se u početku bojali da možda neće biti dovoljno gotovog novca tokom pandemije, ali kada su se njihove sumnje pokazale neosnovanim, potražnja za gotovinom se normalizovala, podseća list Velt am Zontag.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор