Nemci opet gomilaju toalet papir i dezinficijense

U Nemačkoj je ponovo naglo porasla prodaja toalet papira, dezinficijenasa i sapuna, usled straha građana od moguće blokade zbog drastičnog skoka broja slučajeva pozitivnih na korona virus, objavio je državni zavod za statistiku (Destatis).

U poslednjih nedelju dana u Nemačkoj je prodaja toalet papira bila gotovo dvostruko veća od nivoa pre krize, prodaja dezinficijenasa je porasla za tri četvrtine, sapuna za dve trećine, a značajno je porasla i prodaja osnovnih životnih namirnica, poput pirinča, kvasca i brašna piše Forbs.

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo IouGov, deset posto nemačkih potrošača planira da se u naredne dve nedelje opskrbi toalet papirom, testeninom i ostalim svakodnevnim potrebštinama. Međutim, za razliku od aprilske blokade, kada je masovna kupovina opustošila police nemačkih prodavnica, tamošnji trgovci tvrde da su sada bolje pripremljeni.

– Posle događaja koje smo videli ranije ove godine, pratimo promene u potražnji pažljivije nego ikada kako bismo osigurali da nam ništa ne nedostaje – izjavio je prošle sedmice trgovac Aldi Sud za Local.de, a jedan od njegovih kolega je takođe rekao da je dobro pripremljen da brzo reaguje i obezbedi prodavnicama dovoljno zaliha ukoliko se poveća potražnja.

Nemačka ministarka poljoprivrede Julia Klokner je poručila građanima da nema razloga za paniku u kupovini. Ona je za Frankfurter Allgemeine Zeitung rekla da ko gomila stvari, ne samo da postupa nelogično, već i sa nedostatkom solidarnosti, a na kraju, mnogo ovih predmeta završi u kanti za smeće.

U prvim mesecima pandemije u Nemačkoj je zavladala opšta nestašica toalet papira, jer su građani navalili na supermarkete, s slična situacija je svuda u svetu, naročito u Japanu, Australiji i SAD. Vlasti su tada upozorile građanstvo na posledice ovakvog ponašanja za koje su stručnjaci i psiholozi rekli da je delimično uzrokovano i strahom od nedostatka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор