U remont sistema klimatizacije Nemačka ulaže 500 mil. €

Da bi sprečila širenje korona virusa, nemačka vlada će uložiti 500 miliona eura u unapređenje sistema klimatizacije u javnim zgradama, umesto da instalira nove takve sisteme, što bi koštalo znatno više.

Vladine subvencije će se dodeljivati za poboljšanje cirkulacije vazduha u javnim kancelarijama, muzejima, pozorištima, fakultetima i školama, međutim, za takvu vrstu podrške neće moći da konkurišu i privatne firme, prenosi Seebiz.

Za nadogradnju sistema klimatizacije moguće je dobiti najviše 100.000 eura bespovretnih sredstava, a njima je moguće finansirati i nabavku senzora ugljen-dioksida koji pokazuju kada je u prostoriji vazduh ustajao i nezdrav.

Želja nemačke vlade je da se u škole u kojima nema centralnih klimatizacionih sistema uvedu bar mobilni prečišćivači vazduha, ali će dosta toga zavisiti i od mogućnosti provetravanja prostorija otvaranjem prozora. Naime, preporuka vlade je da se prozori otvaraju bar na pet minuta svakih sat vremena.

Iz vlade poručuju da se virus u okruženju širi preko sitnih kapljica koje inficirani ljudi izdišu, iskijavaju ili iskašljavaju, a u vazduhu prostorije mogu se zadržati barem osam minuta. Takođe, hladnije vreme primorava ljude na duži boravak u zatvorenim prostorijama, dovodeći ih tako u veći rizik od zaraze.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор