Usvojena Uredba o pomoći firmama kroz dokapitalizaciju

Vlada Srbije je usvojila „Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju firmi radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti Covid-19“.

„Imajući u vidu ekonomsku neizvesnost uzrokovanu pandemijom zarazne bolesti, država mora da poseduje odgovarajuće mehanizme za blagovremeno delovanje u cilju očuvanja ekonomske stabilnosti i održavanja privrednih aktivnosti“, navodi u saopštenju Vlade.

Ovom uredbom se bliže uređuju uslovi i kriterijumi za ocenu usklađenosti državne pomoći koja se dodeljuje radi podizanja likvidnosti kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu, a koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama zbog epidemije. Mera je prevenstveno namenjena podizanju likvidnosti učesnika na tržištu putem dokapitalizacije, kao jednim od instrumenata državne pomoći, piše eKapija.

Na sednici vlade je usvojena i izmena „Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19“, kojom se preduzetnicima koji se bave trgovinom na malo, u trgovinskim centrima i sličnim objektima, nalaže da na vidnom mestu postave obaveštenje o obaveznom nošenju ličnih zaštitnih maski. Takođe, trgovinski objekti će ubuduće morati i da angažuju lice odgovorno za kontrolu poštovanja mere nošenja maski.

U sklopu kampanje za podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, Vlada Srbije je u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“ obezbedila 180 hiljada eura u dinarskoj protivvrednosti za najuspešnijih devet gradova, gradskih opština i opština. Preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ova nagrada će sledeće godine biti dodeljena najbolje plasiranim gradovima i opštinama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор