Počela isplata minimalca za zaposlene u novim firmama

Uprava za trezor Ministarstva finansija počela je jutros sa isplatom po 36.440 dinara za 16.544 zaposlenih u 10.289 novoosnovanih privrednih subjekata u Srbiji, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar finansija je izjavio da je u pitanju iznos od 60 procenata minimalne zarade za dva meseca odjednom, budući da se radi o novoosnovanim preduzećima koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći za prevladavanje posledica krize izazvane virusnom pandemijom.

– Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata. Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje. Dobar je signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize, jer to znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su prilagodili svoje biznise novonastalim okolnostima – rekao je Mali.

Kako je objasnio, novac će dobiti radnici u 8.141 preduzeću osnovanom u periodu od 15. marta do 20. jula ove godine, kao i zaposleni u 2.148 ostalih privrednih subjekata koji nisu novoosnovani, ali koji do sada nisu koristili mere pomoći. U novoosnovanim preduzećima pomoć će dobiti ukupno 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470.

– Ovo je peti mesec da uplaćujemo minimalnu zaradu za zaposlene u preduzećima, što je deo paketa ekonomskih mera od oko 5,8 milijardi eura, odnosno 12,5% našeg BDP-a. Ovako obiman paket, u odnosu na veličinu svoje ekonomije, nisu imale ni mnogo bogatije zemlje od nas, a potvrdu da smo na taj način spasili privredu smo dobili i od međunarodnih finanijskih instituacija. Uspeli smo da zadržimo punu zaposlenost, a to pokazuju i podaci o stopi nezapsolenosti koja je u drugom kvaratalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 posto – rekao je Mali.

On je podsetio da će početkom oktobra biti i hotelijerima uplaćen novac, u okviru sektorskih mera koje je vlada prethodno usvojila, a u tu svrhu je iz budžeta izdvojeno 1,46 milijardi dinara. U okviru ove pomoći gradskim hotelima će biti isplaćeno po 350 eura za svaki ležaj i 150 eura za svaku sobu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор