Prognoza Dojče banke o povratku svetskog BDP-a na nivo pre krize

Prema najnovijoj prognozi Dojče banke (Deutsche bank) globalna ekonomska proizvodnja će se vratiti na nivo na kom je bila pre pandemije do sredine 2021. godine, zahvaljujući snažnijem rastu od očekivanog tokom poslednjih meseci.

„Ipak, naduvavanje balona ukupnog duga i promena politika mogli bi da povećaju rizik od finansijske krize“, upozoravaju iz banke, a prenosi agencija Rojters.

– Kako se treći kvartal bliži kraju, procenjujemo da je nivo globalnog BDP-a otprilike na pola puta povratka do nivoa pre izbijanja virusa, a sada predviđamo da će taj put biti završen sredinom sledeće godine, nekoliko kvartala ranije nego u našoj prethodnoj prognozi – izjavio je Peter Huper, šef za globalna ekonomska istraživanja u Dojče banci.

Dojče banka je pobojšala svoju prognozu kretanja svetskog BDP-a, pa sada očekuje da će pad ove godine iznositi 3,9 procenata, mada je u maju predviđala pad od 5,9 posto. Najveća nemačka banka je takođe podigla i projekcije za 2021. godinu u kojoj sada očekuje rast od 5,6 posto, umesto pređašnjih 5,3 posto.

Kako Huper napominje, ipak, ima još puno neizvesnosti i potencijalnih problema. Strah od drugog talasa zaraze koji se rasplamsava u SAD i Evropi smanjuje ekonomske izglede, uostalom kao i nepoznanice u pogledu predstojećih američkih izbora, a tu je i rizik od evropskog Bregzit-šoka. Takođe i zaokret u monetarnoj politici centralnih banka, mada u perspektivi tek za nekoliko godina, mogao bi takođe da generiše dodatne probleme.

– Porast duga i potencijalno precenjena imovina, podstaknuti neophodnom super labavom monetarnom politikom, predstavljaće ozbiljan rizik za dolazak globalne finansijske krize, a u momentu kad centralne banke počnu da se okreću od politike jeftinog novca – rekao je Huper i napomenuo da će bilo kakav neočekivani rast inflacije dodatno povećati rizike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор