Gradskim hotelijerima 350 eura po ležaju i 150 po sobi

Gradski hotelijeri u Srbiji dobiće direktnu državnu subvenciju od 350 eura po svakom ležaju koji imaju i 150 eura po sobi, što je prva mera za ublažavanje posledica koje je na ugostiteljstvo ostavila kriza izazvana virusnom pandemijom, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ukupna vrednost ove pomoći iznosiće 1.247.171.000 dinara, a jedini uslov za njeno dobijanje je da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10 posto svojih radnika. Srpski ministar finansija je objasnio da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za desetak dana objaviti javni poziv za hotelijere, kojim će biti precizirani kriterijumi za prijavljivanje. Hotelijeri bi ovaj novac trebalo da dobiju krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

– Dobro je što je veliki broj naših građana ove godine odlučio da letnje odmore provede u Srbiji, zbog čega su smeštajni kapaciteti u banjama, planinama i selima puni, ali su zbog nedostatka stranih gostiju gradski hoteli ostali prazni. Zbog toga je država odlučila da donese novi paket mera koji će direktno pomoći gradskim hotelijerima da ublaže negativne posledice krize – rekao je Mali i dodao da je od oko 380 gradskih hotela kategorisanih u Srbiji otvoreno samo 115, dok u Beogradu od 115 hotela trenutno posluje samo njih 42, uz popunjenost od oko devet i po posto.

Na osnovu ove mere, gradski hotelijeri će za jednokrevetnu sobu dobiti subvenciju od 500 eura, Ministar Mali je na primeru beogradskog Hotela “Mona” objasnio da će njegova subvencija iznositi 100.000 eura, budući da raspolaže sa 237 ležaja i 146 soba, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор