Najviše Nemaca sa skraćenim radnim vremenom radi u Bavarskoj

Savezna nemačka država Bavarska ima najviše zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom. U ovoj pokrajini u julu je bilo registrovano 1,2 miliona radnika sa skraćenim radnim vremenom, ili oko 21% od ukupno zaposlenih koji podležu obavezi plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje.

Podaci predstavljeni u istraživanju minhenskog Instituta IFO pokazuju i da je u pokrajini Baden-Virtemberg ta cifra iznosila 19 procenata, što je 900.000 radnika, dok su savezne države Donja Saksonija i Bremen zajedno imale 17%, ili 580.000 ljudi zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom.

– Skraćeno radno vreme naročito preovladava u državama sa velikom automobilskom i dobavljačkom industrijom – kaže ekspert za tržište rada IFO instituta Sebastijan Link.

U većoj državi Severna Rajna-Vestfalija broj ovakvih radnika iznosio je 16% ili 1,1 milion, a isti procenat ima i pokrajina Hesen, što je 420.000 zaposlenih. Berlin, Brandenburg i Meklenburg-Zapadna Pomeranija zajedno imaju 15% ili 430.000 radnika sa skraćenim radnim vremenom, a pokrajina Šlezvig-Holstajn i grad-država Hamburg takođe imaju toliki procenat, koji u njihovom slučaju obuhvata 290.000 zaposlenih.

Još manji procenat je registrovan u pokrajini Saksoniji, ili 14 posto, što iznosi 230.000 zaposlenih, dok je u pokrajinama Rajna-Palatinat i Sarland registrovano ukupno 13% ili 240.000 zaposlenih koji rade skraćeno. Ovakav tip rada najmanje je zastupljen u pokrajinama Saksonija-Anhalt i Tiringija, koje imaju 12% ili 200 000 radnika sa skraćenim radnim vremenom.

Prema procenama IFO instituta, Nemačka je u julu imala ukupno oko 5,6 miliona radnika koji su radili sa skraćenim radnim vremenom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор