Srpskim hotelima sledeće nedelje preko 10 mil. € pomoći

Od ukupno 520 zahteva za dodelu državne finansijske pomoći, podnetih Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, subvencije su odobrene za 314 hotelskih objekata, javlja agencija Tanjug.

U Ministarstvu navode da je ova finansijska pomoć odobrena u cilju podrške hotelima u uslovima drastičnog smanjenja posla usled pandemije korona virusa. Prema rečima resornog ministra Rasima Ljajića, za ovu namenu će biti isplaćeno 1.241.746.099 dinara, odnosno 10.562.200 eura.

– Hotelima koji su ostvarili pravo na subvenciju biće uplaćeno 350 eura po individualnom ležaju i dodatnih 150 evra po sobi, a isplata bi mogla da počne već krajem sledeće sedmice. Sektor turizma je jedini koji je posebno tretiran u ovoj krizi, budući da je najviše bio njome pogođen, a naročito hotelska industrija – rekao je Ljajić i izrazio nadu da će ta sredstva puno pomoći da se lakše prebrode ekonomske posledice izazvane virusnom pandemijom.

Pravo na korišćenje ove subvencije imali su kategorisani hoteli u 68 jedinica lokalne samouprave, uglavnom u gradskim i urbanim sredinama. Međutim, pravo da konkurišu nisu mogli da ostvare objekti u planinskim i banjskim mestima, za koje se računa da su tokom letnjih meseci imali značajan broj domaćih gostiju, čime su delimično nadoknadili gubitke nastale zbog izostanka stranih turista.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор