Nadzorni odbor Lufthanse odložio dogovor o državnoj pomoći

Nezadovoljan uslovima koje je postavila Evropska unija, Nadzorni odbor najveće nemačke avio-kompanije Lufthansa odložio je donošenje odluke o spasilačkom paketu državne finansijske pomoći vrednom 9 milijardi eura.

Iako se očekivalo se da će Nadzorni odbor uspeti da dogovori uslove za dobijanje državne pomoći za spas kompanije, Evropska komisija (EK) je zatražila od Lufthanse da se odrekne šest slotova od ukupno 300 na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu, gde poseduje dve trećine tržišnog udela.

U Lufthansi nisu bili spremni da prihvate ovakve uslove, navodeći da će takav zahtev „dovesti do slabljenja“ funkcije njenih matičnih aerodroma kao glavnih vazduhoplovnih čvorišta, prenosi agencija Rojters.

„Posledični ekonomski uticaj ovakvog zahteva na kompaniju i planiranu otplatu sredstava iz paketa stabilizacionih mera, kao i mogući alternativni scenariji, moraju se intenzivno analizirati“, poručili su iz avio-kompanije ističući da Nadzorni odbor i dalje smatra plan spasavanja „jedinom održivom alternativom za očuvanje solventnosti“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор