Nemci više plaćali karticama nego gotovinom

Nemački građani su u prošloj godini po prvi put više plaćali kreditnim i debitnim karticama nego gotovinom, pokazuje istraživanje nemačkog Instituta za maloprodaju EHI sa sedištem u Kelnu.

Nemci su za plaćanja gotovinom u 2018. potrošili približno 208 milijardi eura, dok su za plaćanja putem kreditnih ili debitnih kartica potrošili 209 milijardi eura, što znači da su kartična plaćanja premašila gotovinska za oko milijardu eura, navodi se u studiji ovog instituta.

U najvećoj evropskoj ekonomiji gotovina je tradicionalno bila dominantno sredstvo plaćanja u novčanim transakcijama koje se obavljaju na prodajnom mestu. Ipak, najnovije istraživanje Instituta EHI pokazuje da se takav trend sada polako menja, prenosi seebiz.

Predstavnik nemačkog instituta Horst Rojter kaže da su za takav zaokret najviše zaslužna beskontaktna plaćanja. On je objasnio da su beskontaktna plaćanja usvojena na tržištu puno lakše nego što su, kako je rekao, čak i optimisti očekivali, kao i da se takav način plaćanja često koristi za prilično male iznose.

Neki drugi stručnjaci, međutim, nisu previše sigurni da će Nemci tako lako odustati od plaćanja gotovinom. Holger Saše iz Boston konsalting grupe je uveren da su „Nemci ljubitelji gotovine i da će takvi i ostati“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор