Promena zakona menja cene polovnjaka u Nemačkoj

Najavljene izmene nemačkog Garancijskog zakona trebalo bi da usklade norme sa Direktivom o prodaji robe Evropske unije RL (EU) 2019/771, ali se nemačko Udruženje nezavisnih trgovaca motornih vozila (BVfK) sa tim ne slaže.

Naime, ovo Udruženje se obratilo nemačkoj vladi kritikujući planirane izmene jer, kako obrazlažu, one će nepovoljno uticati na trgovinu, zbog čega bi, smatraju u BVfK, taj predlog zakona morao biti odbijen.

Evropska Direktiva o prodaji robe navodi da se “svaka neusklađenost koja postane očigledna u roku od godinu dana od trenutka isporuke robe smatra da je postojala i u trenutku isporuke, osim ukoliko se dokaže suprotno ili ako ta pretpostavka nije spojiva s prirodom robe ili prirodom neusklađenosti”, a ovo pravilo važi i za robu sa digitalnim elementima.

Dosadašnji rok je bio šest meseci, a upravo njegov produžetak i moguće posledice, odnosno troškovi takve odluke, predstavljaju problem za trgovce, kažu u BVfK i dodaju da, s jedne strane, ta odluka pogoduje korisnicima polovnih vozila zbog besplatne popravke, ali bi dugoročno moglo da dovede do negativnih promena.

Ukoliko nacrt izmene zakona bude i usvojen u parlamentu, Udruženje trgovaca očekuje rast cena polovnih automobila na tržištu Nemačke od 10 do 20 procenata, što će, kako smatraju, predstavljati i kraj za prodaju starijih polovnih vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор