Dojče banka kažnjena u SAD sa 100 mil. $

Najveća nemačka banka, Dojče banka, pristala je na pogodbu da plati kazne u iznosu od preko 100 miliona dolara kako bi pred američkim sudom izbegla krivični proces po tužbi da je bila deo međunarodne koruptivne šeme za dobijanje poslova u Saudijskoj Arabiji.

U optužnici se navodi da je Dojče banka potkupljivala posrednike kako bi dobijala poslove u Saudijskoj Arabiji, knjižeći isplate kao „propratne naknade“ (referral fees). Jednom od svojih posrednika banka je 2012. godine platila 1.087.538 dolara „i učinila da te isplate budu lažno registrovane u knjigama i računima kompanije, dok su drugi posrednici kao naknadu zahtevali novac za jahtu i kuću u Francuskoj”, navodi se u dokumentima suda.

Portparol Dojče banke Den Hanter je odbio da komentariše detalje optužnice, ali je poručio da je sporazum o prekidu krivičnog gonjenja pokazao da je Dojče banka “preuzela odgovornost za svoje postupke, kao i da saradnja sa američkim federalnim vlastima odražava njenu transparentnost i rešenost da ta pitanja ostavi daleko iza sebe“, prenosi agencija Beta.

Slučaj je rešen u poslednjim danima mandata odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je dugo imao poslovne veze sa ovom nemačkom bankom čije aktivnosti američke vlasti ispituju već godinama unazad. Naime, Dojče banka je bila jedna od retkih koja je pozajmila novac Trampu nakon bankrota niza njegovih firmi početkom 1990-ih godina i od tada se nalazi u središtu istraga dva tužilaštva u SAD, koji je smatraju potencijalnom pretnjom po odlazećeg predsednika kada mu 20. januara istekne mandat.

U dosadašnjim sudskim procesima, Dojče banka je pristala da plati kaznu od 16 miliona dolara po odvojenim optužbama za koruptivne poslove u Rusiji i Kini, a pristala je i da plati državi Njujork 150 miliona dolara radi njenog odustajanja od tužbe da je banka prekršila pravila u poslovanju sa američkim milijarderom Džefrijem Epstajnom, osuđenim za seksualne prestupe i posredovanje u prostituciji, a koji je polovinom 2019. izvršio samoubistvo u zatvoru.

Dojče banka se i prošle godine našla u problemu, kada su se mogli čuti navodi da je davala skupocene poklone visokim kineskim zvaničnicima i drugima kako bi sebi izdejstvovala važan položaj u finansijskoj industriji Kine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор