Poziv poslodavcima da se uključe u sistem dualnog obrazovanja

Privredna komora Srbije (PKS) je pozvala poslodavce koji posluju u našoj zemlji da se uključe u sistem dualnog obrazovanja i da do kraja januara podnesu onlajn prijavu za učešće preko internet portala PKS.

Sa predstavnicima kompanija koje žele da uđu u dualni obrazovni sistem, PKS će od 11. do 19. januara organizovati onlajn sektorske sastanke na kojima će biti detaljno predstavljena procedura za uključivanje u ovaj program, prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima Mirjane Kovačević iz Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS, do sada je školovanje po dualnom modelu završilo više od 4.000 đaka, od čega je oko 70 posto dobilo posao upravo u kompanijama u kojima su se praktično obučavali, dok je oko 30 posto njih nastavilo dalje školovanje.

U tekućoj školskoj godini učenje kroz rad realizuje oko 6.900 srednjoškolaca u skoro 900 kompanija, a najtraženiji među njima su iz mašinske struke i elektroindustrije, kao i iz oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine, navodi ona.

– Od sledeće školske godine se na inicijativu privrede u škole uvode novi profili, kao što su tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe. Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja doneće Ministarstvo prosvete objavljivanjem konkursa za upis u srednje škole, što očekujemo krajem marta – kaže Kovačevićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор