U PKS održani poslovni sastanci srpskih i nemačkih firmi

Privredna komora Srbije (PKS) je, u saradnji sa GIZ-ovim Projektom za podršku privatnom sektoru i nemačkim Udruženjem za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V), po šesti put organizovala obuku za predstavnike naših firmi i bilateralne poslovne razgovore (B2B) sa nemačkim kompanijama.

Događaju je prisustvovalo 37 domaćih kompanija, dok su u poslovne razgovore bile uključene 22 firme iz sektora metaloprerade, mašinogradnje i automobilske industrije, koje su ponudu psvojih proizvoda redstavile menadžmentu četiri nemačke kompanije: „Körber AG“, „IFM Electronic GmbH“, Amazonen Werke H. Dreyer SE&Co. KG“ i „Easy2PartsGmbH“.

U okviru obuke za predstavnike domaćih firmi bilo je reči o promociji srpskih kompanija na B2B događajima, o poslovanju sa nemačkim preduzećima i njihovim potrebama i očekivanjima od dobavljača, kao i o aktuelnim temama posvećenim primeni digitalnih rešenja u proizvodnji i principima zelene ekonomije, prenosi eKapija.

Na skupu pod nazivom „Održivo poslovanje sa nemačkim tržištem“, istaknuto je da srpske kompanije imaju znanje i iskustvo neophodno za poslovanje sa inostranim partnerima, da su sposobne su da ispune kriterijume velikih dobavljačkih lanaca i poštuju procese i rokove na vreme isporučujući kvalitetnu robu i usluge po konkurentnim cenama, a sve su to preduslovi za uspešno povezivanje sa velikim kompanijama iz Nemačke.

Kao prednost domaćih kompanija navedena je fleksibilnosti malih i srednjih privrednih društava, koja čine više od 95 posto domaće privrede, i njihovo dobro prilagođavanje na promene. Kako je rečeno, te firme stalno rade na podizanju svojih kapaciteta, spremne su da uče, prate savremene trendove poslovanja i ulažu u razvoj, kako bi odgovorile na promene u tražnji dobavljača i inostranih partnera.

Predstavnici nemačkih firmi danas su obišli fabrike nekoliko domaćih proizvođača, gde su se upoznali sa radnim procesima, standardima i kriterijumima koje konkretne firme primenjuju. U poslovnim razgovorima sa predstavnicima nemačkih kompanija od 2017. godine je učestvovalo ukupno 167 domaćih i 12 kompanija iz Nemačke.

Nemačka je naš glavni spoljnotrgovinski partner i vodeće izvozno tržište za našu robu, kao i jedan od najvećih investitora. Od 2010. godine do danas nemačka ulaganja u Srbiju dostigla su ukupno oko tri milijarde eura, mahom u prerađivačku industriju, autoindustriju, uključujući proizvodnju autodelova, kao i u hemijsku i prehrambenu industriju, navodi se u saopštenju PKS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор