U Srbiji 400 nemačkih kompanija zapošljava 65.000 ljudi

Povodom obeležavanja 20 godina rada u Srbiji, Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) je saopštila da u našoj zemlji trenutno posluje 400 nemačkih firmi u kojima radi više od 65.000 ljudi, kao i da su u poslednjih nekoliko godina nemačke investicije bile veće od 2,5 milijardi eura.

Povodom jubileja, AHK Srbija će, u saradnji sa Ambasadom SR Nemačke i nemačkom organizacijom Germany Trade & Invest (GTAI), organizovati u narednom periodu „AHK Road Show“, čiji je cilj unapređenje bilateralne privredne saradnje, prenosi agencija Tanjug.

– Duga tradicija postojanja i održivo poslovanje čine nas stabilnim partnerom Srbije u čijem fokusu je uvek bilo i biće unapređenje bilateralnih privrednih odnosa dve zemlje kroz neprestano intenziviranje privredne, kulturne i obrazovno-tehničke saradnje. Trgovinski volumen u poslednjih osam godina se uvećao čak dva i po puta, a u 2019. je dostigut novi maksimum od preko 5 milijardi eura. Uprkos pandemiji korona virusa, trgovinska razmena između Nemačke i Srbije u 2020. godini iznosi 5 milijardi eura – poručio je direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter i podsetio da je AHK Srbija zajedno sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i obrazovnim institucijama odigrala odlučujuću ulogu u uvođenju sistema dualnog obrazovanja u srednje škole u našoj zemlji.

Kako je naveo, AHK Srbija je za ovu godinu identifikovala tri glavna strateška pravca, koja se već nalaze u procesu implementacije, a to su stručno obrazovanje (dugoročno učenje), digitalizacija – inovacije i EU Green Deal.

– Mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim proizvodnim lokacijama (nearshoring) umesto dalekim na Istoku. S tim u vezi, Komora će pružiti podršku i kroz projekat “Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Zemljama Zapadnog Balkana“, koji će se ove godine realizovati krajem septembra, sedmu godinu zaredom, a prijavljivanje srpskih dobavljača će početi u maju – najavio je Aleter.

Prema rečima Uda Ajhlingera, predsednika AHK Srbija i direktora kompanija Siemens Srbija i Siemens Mobility, Nemačko-Srpska privredna komora će se i dalje fokusirati na snažno i efikasno zastupanje interesa kompanija članica pred državnim organima i institucijama, kao i u javnoj sferi.

– Nemačko-srpsko partnerstvo je trajno. Naša Komora ostaje stabilan partner srpske privrede, sa ciljem poboljšanja poslovne klime i investicionih uslova, kao i podrške u naporima Vlade Srbije u sprovođenju ekonomskih reformi – poručio je Ajhlinger.

Povodom jubileja, a u okviru posebnog događaja „AHK Road Show“, AHK Srbija će posetiti Suboticu 14. maja, Novi Sad 20. maja, Čačak 1. juna i Niš 3. juna, gde će razmeniti iskustva o važnim temama i pitanjima u okviru bilateralne privredne saradnje Srbije i Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор