Nemačka Commerzbank otpušta 10.000 radnika

U pokušaju da smanji troškove poslovanja, nemačka Commerzbank saopštava da će otpustiti 10.000 svojih zaposlenih, što je u saglasju sa ranijim najavama čelnika banke Manfreda Knofa s početka godine.

Zvaničnici banke i sindikata najavili su u petak potpisivanje sporazuma o restrukturiranju kompanije, koji je zapravo ključan za Knofove napore da usmeri drugu po redu najveću banku u Nemačkoj i vrati ga na staze profitabilnosti, izveštava agencija Rojters.

– Danas smo preduzeli važan korak ka postizanju naših održivih troškova, kao i prema našem cilju da Commerzbank učinimo profitabilnom – izjavio je tim povodom izvršni direktor kompanije.

Komercbanka se nikada u potpunosti nije oporavila nakon državnog spašavanja tokom poslednje finansijske krize pre više od deset godina, a u prošloj godini je izgubila 2,9 milijardi eura. U kompaniji se sada nadaju da će se vtatiti na trasu održivog poslovanja nakon kadrovskih promena u upravi.

Samo nakon nekoliko nedelja pošto je početkom godine stupio na poziciju izvršnog direktora Commerzbanke, Knof je najavio planove za restrukturiranje koje će kompaniju koštati 1,8 milijardi eura, a koji podrazumevaju smanjenje za 10.000 radnih mesta i zatvaranje stotina poslovnica.

Tokom poslednjih meseci uprava je pregovarala sa sindikatom o smanjenju broja radnih mesta, nadajući se postizanju dogovora pre godišnjeg sastanka deoničara banke ovog meseca. Takođe, banka je u petak saopštila da će cena restrukturiranja biti veća od prvobitno predviđene i da će iznositi nešto više od dve milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор