Dojče banka smanjuje troškove i otpušta 18.000 radnika

Dojče banka najavljuje da će morati dodatno da smanji troškove kako bi se do 2022. godine vratila staze profitabilnosti, a potvrdila je i prethodno najavljeni plan o ukidanju 18.000 radnih mesta.

Najveća nemačka banka je usred velike reorganizacije pod rukovodstvom glavnog izvršnog direktora Kristijana Zevinga, u oviru koje će smanjiti broj zaposlenih i izaći iz vlasničkog učešća u nekim kompanijama, navodi agencija Rojters.

Nemačka banka je u poslednjih pet godina konstantno beležila gubitke koji su ukupno dostigli više od 15 milijardi eura. S tim u vezi, Zeving je najavio novu fazu restrukturiranja banke, poručivši zaposlenima da „sada prelazimo iz defanzive u ofanzivu“.

Banka je saopštila da će do 2022. smanjiti troškove poslovanja na 16,7 milijardi eura, umesto na 17 milijardi, kako je ranije bilo planirano, a rukovodstvo trenutno razmatra da ostvari uštede na poslovnom prostoru i putovanjima u okolnostima krize izazvane korona virusom.

U Dojče banci prognoziraju da će do 2022. godine uspeti da ostvare prihode od 24,4 milijarde eura, pri čemu za period od 2018-2022. očekuju povećanje prihoda u sektoru investicionog bankarstva za 3 posto, umesto ranije predviđenih 2 posto. Ipak, banka je smanjila projekciju prihoda iz svog korporativnog poslovanja.

Akcije Dojče banke, koje su u martu rekordno izgubile na svojoj vrednosti, do danas su porasle za oko 38 posto, a na popodnevnom trgovanju u Frankfurtu ojačale su za 0,6 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор