Još jedan minimalac ne rešava probleme ugostitelja

Iako je država obezbedila 1,98 milijardi dinara za isplatu pomoći u visini još jedne minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama, iz ove branše poručuju da im to neće biti od koristi u ublažavanju posledica ekonomske krize.

Prema rečima direktora Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandra Seničića, uprkos krizi zbog pandemije, veći deo agencija neće prihvatiti ponuđenu pomoć države u vidu još jedne minimalne zarade, jer to samo povećava troškove firme, a uslovljeno je zabranom otpuštanja radnika do 31. januara.

– To je kratkoročna pomoć koja ništa ne rešava dok ne bude izvesno da li će nešto od odloženih, a dospelih poreza i doprinosa na zarade, ponovo biti odloženo ili otpisano 4. januara 2021. godine, tako da bi ova pomoć sada bila samo dodatni trošak – objasnio je Seničić, a prenosi agencija Tanjug.

On je rekao da je do pre nekoliko dana bio zastoj u Fondu za razvoj, a da je sada odjednom odobreno pet-šest zahteva za kredit za likvidnost, što nije dovoljno jer, kako kaže, ove pozajmice je tražilo 300 agencija, pa bi uz takav tempo odobravanja trebalo nekoliko godina da sve te agencije i dobiju kredit.

– Agencijama je brzo potrebna pomoć da bi preživele, a sve ostalo je zamagljivanje problema. Do sada je 120 „subagenata“ iskoristilo mogućnost da firmu stavi u status mirovanja, dok je sedam turističkih agencija već otišlo u stečaj, a toga će biti još više iduće godine. Od 415 agencija, krizu će preživeti oko 70, sa oko 1.000 zaposlenih od ukupno 4.000 – istakao je Seničić i poručio da će YUTA nastaviti da insistira na izmeni Pravilnika o garanciji putovanja kako bi polise osiguranja zavisile od prometa, a ne od broja putnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор