Lufthanza rešava štrajk medijacijom i otpušta 800 radnika

Najveća nemačka avio-kompanija Lufthanza je pristala da spor sa sindikatom pilota oko plata reši putem medijacije, čime će biti sprečeni dalji štrajkovi, ali i najavljuje da će ukinuti 700 do 800 radnih mesta u svojoj filijali Austrijan Erlajns.

U borbi za bolje plate i uslove rada u Lufthanzi, sindikat kabinskog osoblja UFO prošle sedmice je organizovao dvodnevni štrajk zbog čega je bilo otkazano oko 1.300 letova. U poslednjem zajedničkom saopštenju sa sindikatom, Lufthanza navodi da su nedavni razgovori dve sučeljene strane bili konstruktivni i da su pokazali da je zajednički moguće doći do rešenja, prenosi agencija Asošiejted pres.

Međutim, ubrzo nakon ove vesti Lufthanza je najavila da će u svojoj filijali Austrijan Erlajns ukinuti 700 do 800 radnih mesta, što je više od deset procenata radne snage, a kao razlog navodi smanjenje troškova nastalih usled sve veće konkurencije.

Izvršni direktor Lufthanze Karsten Špor je tim povodom izjavio da bi ovim otpuštanjem kompanija uštedela do 2021. godine i do 90 miliona eura godišnje, dok iz Austrijan erlajnsa preciziraju da će smanjivanje radnih mesta biti realizovano u naredne dve godine, prenosi Al Džazira.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор