Minimalac u Srbiji povećan na 32.156 dinara

Nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, ministar finansija Siniša Mali je potvrdio da je minimalna cena rada u Srbiji povećana za 6,6 posto, na 32.126 dinara, objasnivši da je ovakva odluka doneta kako bi se u najvećoj mogućoj meri održala zaposlenost.

– Prevashodno smo se vodili interesom zaposlenih, a želeli smo da očuvamo i interese poslodavaca. Trenutno je najveća globalna kriza u istoriji zbog pandemije, ali smo i u tim uslovima odlučili da povećamo minimalnu cenu rada. U 2012. godini minimalna zarada je iznosila 15.600 dinara, a sada idemo na duplo veći iznos i jasna je namera da minimalna zarada raste prosečno više nego prosečna plata – rekao je Mali i dodao da se čeka kraj septembra i oktobra kako bi se videlo da li će se, na osnovu stanja u budžetu, ići sa povećanjem plata u javnom sektoru.

Srpski ministar finansija je objasnio da inflacija u Srbiji trenutno iznosi 1,5 procenata, pa će sa povećanjem minimalca od 6,6 posto, realno povećanje biti 5,1 posto. On je najavio i da će danas na vladi biti doneta odluka o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara, što ukupno iznosi oko osam milijardi dinara, koje će, kako je rekao, država preuzeti na sebe.

– Od 1. januara sledeće godine penzije će, na osnovu švajcarske formule, biti veće za 5,9 posto i to je veliko, realno povećanje. Rast prosečne plate od jula 2019. do juna 2020. bio je 10,4 posto, a stopa rasta inflacije 1,4 posto, pa se na osnovu usklađivanja rasta prosečne plate i troškova života dolazi do povećanja penzija od 5,9 procenata. Najveći teret povećanja minimalne zarade od 6,6% i penzija za 5,9% preuzima država – rekao je Mali nakon čega se zahvalio penzionerima na teretu reformi koji su podneli i podsetivši da je penzionerima na početku korona krize isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara i pomoć od 100 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор