Slučaj afričke svinjske kuge stopirao izvoz nemačke svinjetine

Samo jedan slučaj afričke svinjske kuge zabeležen u Nemačkoj bio je dovoljan da Kina, Japan i Južna Koreja zabrane uvoz svinjetine iz ove zemlje, a to će za nemačko svinjarstvo, koje veliki deo svojih proizvoda izvozi, predstavljati veliki udarac.

Nakon što je u prošli četvrtak Južna Koreja zabranila uvoz nemačke svinjetine, već je bilo jasno da će slično učiniti i Kina. Nemačko Ministarstvo ekonomije je pokušalo da odvrati Kineze od takve odluke, uz obrazloženje da se radi tek o jednoj jedinoj divljoj svinji koja je obolela na tlu Nemačke, piše Dojče vele.

Truplo uginule divlje svinje otkriveno je u četvrtak u pokrajini Brandenburg i za sada nema potvrde da se zaraza proširila. Godinama unazad je Kako bi sprečila širenje zaraze iz Poljske, Nemačka već godinama na istoku zemlje preduzimala mere poput ciljanog odstrela divljih svinja i gradnje posebne žičane ograde.

Međutim, nakon što je Kina objavila da obustavlja uvoz, sve pošiljke svinjskog ili mesa divlje svinje koje su bile u transportu moraće biti uništene ili vraćene, dok će pošiljke koje su već stigle u Kinu biti dodatno proverene pre puštanja na tržište. Uvoz nemačkog svinjskog mesa u ponedeljak je zabranio i Japan. Ipak, u pitanju nisu veliki kontingenti, jer se nakon otkrivanja zaraze u Nemačkoj više nisu izdavali veterinarski sertifikati bez kojih izvoz nije moguć.

Nemačka najviše svinjetine, ili oko 70 posto, izvozi u druge zemlje Evropske unije, u Kinu odlazi oko 17 posto, a u Južnu Koreju oko 4 posto. U Kinu se iz Nemačke zapravo izvozi sve više svinjetine, upravo zbog svinjske kuge koja duže vreme hara Kinom, u kojoj je već uginulo ili unušteno više od 100 miliona svinja, tako da su Kinezi prisiljeni da uvoze velike količine svinetine.

Iz Nemačke poručuju da evropski potrošači ne treba da strahuju od njihove svinjetine i podsećaju da se se eventualno ograničenje među članicama odnosi samo na određeni region u kojem postoji opasnost od bolesti, dok je iz drugih delova države izvoz i dalje moguć. Nemački svinjari se nadaju da će na takvo pravilo pristati i Kina.

Inače, Nemačka proizvodi više mesa nego što joj treba. Prošle godine je u ovoj zemlji zaklano oko 60 miliona svinja, goveda, ovaca, koza i konja, a ako se tome doda još i perad, tamošnji uzgajivači proizvode oko osam miliona tona mesa godišnje. Nemačka svinjetina je tražena na svetskom tržištu, pa je ova zemlja na trećem mestu u svetu po izvozu, odmah iza Španije i SAD. Kina se popela na prvo mesto po uvozu nemačke svinjetine upravo zbog svinjske kuge na svom tržištu, potisnuvši Italiju na drugu poziciju.

Takođe, ne treba zaboraviti i da su uslovi u nemačkoj industriji mesa su daleko od idealnih. Još početkom leta je izbio skandal u najvećem mesnom koncernu „Tenis“, koji drži oko 30 posto nemačkog tržišta, a čije su klanice postale žarišta epidemije zbog veoma loših uslova u kojima žive i rade zaposleni, mahom radnici sa Balkana. Primera radi, samo se u glavnom pogonu te kompanije na zapadu Nemačke kolje i tranšira oko 20.000 svinja dnevno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор