Daimler kažnjen u SAD sa 875 miliona dolara

Nemački automobilski gigant Daimler moraće da plati kaznu od 875 miliona dolara u Sjedinjenim državama zbog kršenja američkih zakona o čistom vazduhu, pokazuju sudski dokumenti.

Ovu kaznu nemačka kompanija će platiti u okviru nagodbe sa američkim i kalifornijskim regulatorima, a koja se tiče ukupne kazne od 1,5 milijardi dolara, izrečene zbog prekomerne emisije štetnih gasova iz putničkih dizel vozila i kombija.

Ministarstvo pravde SAD i Agencija za zaštitu životne sredine tek treba da objavi detalje ove nagodbe za koju je i dalje potrebno odobrenje suda, prenosi agenija Rojters.

Za sada je sigurno da je u nagodbu uključena i građanska kazna od 875 miliona dolara, izrečena prema Zakonu o čistom vazduhu, a deo ove sume, u iznosu od 131,25 miliona dolara, biće uplaćeno Odboru za vazdušne resurse u Kaliforniji.

Kontrola vozila sa dizel motorom sprovodi se u SAD od kako je Folksvagen u septembru 2015. godine priznao da je instalirao sporni softver u 580.000 američkih vozila, koji im je omogućavao da emituju i do 40 puta više štetnih gasova od zakonski dozvoljenog nivoa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор