Državne subvencije privlače sve više filmadžija

Poslednjih godina Srbiju i Beograd opseda sve više filmskih stvaralaca, među kojima i poznatih holivudskih glumačkih zvezda, koje u našu zemlju privlače prelepe lokacije i dobri uslovi rada, ali i posebne olakšice države.

Goran Radosavljević, profesor javnih finansija na fakultetu FEFA, kaže da nisu u pitanju poreske olakšice, već klasična subvencija namenjena investitorima koji ispunjavaju uslove iz Uredbe o podsticajima, a kojom je predviđeno subvencionisanje 25 procenata od ukupnih priznatih troškova produkcije.

Program podsticaja se odnosi na plaćanja domaćim pravnim i fizičkim licima, a podrazumeva procentualni povraćaj sredstava domaćeg ili stranog investitora uloženih u proizvodnju audio-vizuelnog ostvarenja u Srbiji, nakon što se investicija u potpunosti realizuje i potvrdi kao takva nezavisnom revizijom, prenosi Politika.

– Drugim rečima, snimanje filmova je u Srbiji jeftinije 25 posto, što predstavlja značajan podsticaj. Država godišnje potroši oko 8 miliona eura za te namene, a slični podsticaji postoje i u zemljama regiona, poput Mađarske, koje se kreću od 20 do 30 posto od uloženog iznosa – objašnjava Radosavljević.

Pored ove posebne olakšice za filmadžije, Srbija ima i jednu od najnižih poreskih stopa u Evropi od 10% na neto dohodak. Neto zarada veća od trostruke prosečne bruto zarade, a do šestostruke zarade, oporezuje se s dodatnih 10%, dok se neto dohodak preko šestostruke zarade oporezuje sa 15%. Radosavljević podseća da je izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti smanjenjena sa 1,5 na 0,75%.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор